Er wordt gezegd dat 1 op de 3 Nederlanders een webwinkel wil beginnen, echter stopt 1 op de 5 webwinkels binnen 1 jaar (Bron Thuiswinkel.org) Heeft dit te maken met slechte economische tijden? Nope, wij zijn zeker van mening dat er nog steeds voldoende ruimte is voor online succes. Het is alleen niet meer zo makkelijk om een succesvolle webwinkel te beginnen als misschien een aantal jaar geleden.

We kennen allemaal de succesverhalen van de webwinkels die begonnen zijn in een garage en binnen een jaar zijn uitgegroeid tot een miljoenen bedrijf, het is logisch dat we deze verhalen kennen. Dit is nieuws wat de media wil brengen, alleen lezen we veel te weinig over de verhalen hoe moeilijk het kan zijn.

Steeds vaker krijgen wij mogelijke klanten over de vloer die niet stil staan bij de tijd en energie die er gestoken moet worden in het opzetten van een succesvolle webwinkel. Als wij dan vragen of zij op deze manier ook relatief makkelijk een pand zouden huren en een personeel aan zouden nemen, is het antwoord altijd nee.

Ons advies is dan ook altijd, begin een webwinkel met het doel voor ogen.

Beginnen met het doel voor ogen?

JA! Maak een gedegen plan, ga na wat je wilt gaan verkopen en aan wie. Waar bevinden zich jou potentiële kopers? Zowel online als offline? Maak een gedegen ondernemingsplan en neem daarin alle aspecten mee (lees hier hoe). Ga dus zoveel mogelijk na wat je wilt bereiken als omzet in de eerste 3 jaar, met deze cijfers kunnen onze internet marketeers ook gelijk aan de slag met het maken van een gedegen online marketing plan.

Kies vervolgens een e-commerce platform, niet alleen uw budget is hierbij belangrijk, denk hierbij des te meer aan de toekomst. Is het platform toekomst proef? Als de webwinkel snel groeit, blijft het beheer dan gemakkelijk? Is de webwinkel makkelijk verkoopbaar, mocht u dit op termijn willen?

Webwinkel beginnen, dat kost moeite

Alleen iemand met een goed gevulde portemonee kan vanuit een het niets een webwinkel uit de grond stampen, ook dan moet je realistisch blijven. Zo horen wij niets anders dan webwinkels die zich met een hoop kabaal melden en de eerste jaren het verlies incalculeren. Als je dit niet kunt dan moet je er op rekenen dat het tijd en energie kost.

Denk dan ook niet dat je een webwinkel kunt beginnen naast je vaste baan of door alleen in het weekend een beetje aan de webwinkel te sleutelen. Je moet er gewoon keihard mee aan de slag, je begint namelijk een nieuw bedrijf en dat gaat nooit vanzelf.

Advies over het beginnen van een webwinkel?

Kunnen wij u adviseren omtrent het succesvol starten van een webwinkel? Wij denken graag met u mee, alleen zorg ervoor dat u zelf uw doel al heeft bepaald.

2 comments

 • Tommy Sintnicolaas
  Tommy Sintnicolaas

  Ik ben een stagiair bij BLS Outdoor. Dit is een relatief nieuwe groothandel dat opgericht is begin 2012. BLS Outdoor verkoopt outdoorartikelen van de merken Osprey en Urban Beach.

  Voor mijn onderzoek of een webshop rendabel is, moet ik te weten komen hoeveel tijd er in een webshop gestoken moet worden. Aangezien het bedrijf al staat en de nodige klanten bestaan, is het belangrijk voor BLS Outdoor om verder te groeien. Nu moet een klant nog via de e-mail of telefoon contact opnemen om een bestelling te plaatsen. Dit kost veel tijd.

  Mijn vraag is: hoeveel tijd zal er in een webshop gestoken moeten worden (schatting)?
  En waar zit die tijd dan in?

  Bij voorbaat dank,

  Tommy Sintnicolaas

  • Mathijs Kok
   Mathijs Kok

   Hallo Tommy,

   Bedankt voor je reactie, ik zal proberen hier zo goed mogelijk antwoord op te geven.
   De tijd bij het beheren van een webshop zit m in het onderhouden van de shop en het klant contact.
   Daarnaast verzending van de pakketten en aftersales natuurlijk.

   Mocht je aanvullende vragen hebben helpen wij je graag verder.

Reacties zijn gesloten.