Hosting blijft meestal een beetje een vaag en algemeen begrip waarbij u vaak niet weet wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Deze dienst biedt de ruimte voor het opslaan van afbeeldingen, informatie of andere content die u online wilt tonen. Dat snelheid, veiligheid en continuïteit belangrijk zijn hoeven we u niet te vertellen. Maar wat voor soort hosting is geschikt voor uw e-commerce platform en wat komt erbij kijken als u wilt overstappen? In dit blog ga ik in op de soorten hosting, domeinnamen, DNS, serverbeheer en testen.

Soorten Hosting

Er zijn diverse mogelijkheden in hosting. Bij het kiezen van het soort hosting is het belangrijk dat u kijkt naar de optie die de snelheid van uw webshop waarborgt.

Shared Hosting
Bij shared hosting deelt u een server met andere klanten, hierdoor kan de snelheid van uw shop fluctueren afhankelijk van hoeveel bezoekers de andere klanten ervaren, ook mag uw shop niet te veel geheugen en cpu-kracht verbruiken omdat dit de andere klanten op deze server ook zal beïnvloeden.

Virtual Private Server
Met een virtuele server heeft u een toegewezen hoeveelheid geheugen en CPU-kracht afhankelijk van welk pakket u afneemt. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn voor fluctuerende prestaties. Mocht u later toch uw shop niet snel genoeg vinden dan kunt u altijd uw pakket uitbreiden.

De hoeveelheid die u toegewezen heeft gekregen is een deel van de fysieke server waarop uw VPS draait, u deelt dus ook deze server met andere klanten, maar met meer zekerheid dan bij Shared Hosting.

Dedicated Server
Met een Dedicated Server (de naam zegt het al) heeft u een volledige server voor u zelf. Deze kan volledig geconfigureerd en ingesteld worden zoals u wenst. Een dedicated server deelt u niet met andere klanten.

Domeinnamen

Domeinnamen zijn u wel bekend, u gebruikt ze immers (vrijwel) elke dag, denk bijvoorbeeld aan google.nl, bol.com of guapa.nl. Aan elk domein wordt een nameserver gekoppeld, de nameservers bepalen uiteindelijk naar welk IP-adres de DNS-server moet verwijzen.

DNS

DNS staat voor Domain Name System, hiermee is het mogelijk om namen zoals guapa.nl en www.guapa.nl aan een specifiek IP-adres te koppelen. Zo weet uw computer dat wanneer u naar guapa.nl wil gaan, met welke server hij moet verbinden.
Op een DNS-server zijn diverse DNS-record types in te stellen, de meestgebruikte hier zijn:

“MX” om een mailserver voor het domein in te stellen.

“A” en “AAAA” waarbij een (sub)domeinnaam aan een IP-adres wordt gekoppeld, het verschil bij A en AAAA is het type IP adres, het oude en veelgebruikte IPv4 of het nieuwe IPv6.

“CNAME” wordt gebruikt om de ene (sub)domeinnaam aan de andere (sub)domeinnaam te koppelen, als u bijvoorbeeld dezelfde website content op “www.voorbeeld.com” als op “voorbeeld.com” wilt hebben stelt u een CNAME record in voor “www” die verwijst naar “voorbeeld.com”.

Serverbeheer

Serverbeheer is eigenlijk het meeste werk. In vier stappen wordt de server opgezet en gereed gemaakt.
1) Als eerste wordt er gekeken naar wat uw webshop nodig heeft, hierbij spelen het aantal producten en bezoekers een grote rol. Aan de hand van deze informatie kan er een keuze worden gemaakt voor de meest geschikte server.
2) Wanneer de server geconfigureerd is kan het besturingssysteem worden geïnstalleerd. Hiervoor raden wij altijd een Linux gebaseerd systeem aan. Dit omdat Linux niet alleen zeer configureerbaar en stabiel is, maar ook aanzienlijk veiliger.
3) Wanneer het besturingssysteem is geïnstalleerd kan de software die nodig is om uw webshop te laten draaien geïnstalleerd worden.
4) Tot slot wordt de monitoring software geïnstalleerd om u als klant te kunnen garanderen dat er zo snel en adequaat mogelijk gereageerd wordt mocht het ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch ooit gebeuren dat uw website of server niet meer bereikbaar is.

Testen

Testen, het klinkt eenvoudig, maar ook hier komt veel bij kijken. Testen is de laatste check die wordt uitgevoerd om de optimale kwaliteit aan u als klant te kunnen leveren. Hier controleren wij of er geen fouten in het systeem zitten en of de webshop volgens overeenkomst wordt opgeleverd.

Na het overzetten van de hosting blijven we natuurlijk ook monitoren om te zien of de hosting nog voldoende is of dat er weer een upgrade moet komen.

Wilt u meer weten of wilt u weten of u reeds moet upgraden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.