magento google shoppingVoor elke website en webshop eigenaar wordt al snel duidelijk dat het van belang is om voor te lopen op je collega’s of concurrenten en je op tijd aan te melden voor nieuwe ontwikkelingen op zoekmachine gebied. Daarom helpen wij bij Guapa een handje en hebben wij deze Blog geschreven om u op weg te helpen met het aanmelden van uw Magento productfeed bij Google Shopping.

Vele van jullie zijn er waarschijnlijk al achter, de ingebakken extentie van de Google API in Magento werkt niet meer. Google heeft besloten Google base los te trekken en in twee aparte diensten. Nu is een van de twee het onderwerp van deze post, het Google Merchant Center! Wilt u meerdere webshops aanmelden omdat u er meerdere heeft of omdat u een bedrijf heeft die de aanmelding als service aanbiedt, vraag dan een Multi Client Account aan (LET OP! dit kan alleen als u al een account ID heeft)

Hulp nodig met Google Shopping?

Neem snel contact met ons op.

Neem Contact Op

 

Om te beginnen is het goed om te weten wat je eerst moet instellen in Magento alvorens je bezig kunt met Google shopping, ook is het van belang te weten dat er een prima en makkelijke oplossing bestaat voor een extra Google shopping extensie in Magento.

Aanmelden Google Merchant Center:

We starten met het aanmelden bij Google Merchant Center, heb je al een Google account gebruik dan dezelfde inlog gegevens die je daar al voor hebt aangemaakt, op deze manier krijg je het Merchant Center in je account overzicht.

Ga naar http://www.google.nl/merchants/ en maak een account aan.

Kies een land, ga akkoord met de voorwaarden, en vul de gegevens van je Magento webshop in!

Aanmeld scherm Google Merchant Center

Domein verifiëren in Google Merchant Center:

Vergeet vooral niet uw URL de verifiëren in het menu instellingen _ algemeen! Om er zeker van te zijn dat jij de eigenaar bent van de webshop vraagt Google om je domein te verifiëren. Om dit te doen heb je enig technische kennis nodig. Hiervoor voeg je een HTML-bestand toe aan je domein:

Account Verfiëren Google Merchant Center

De Attributen in Magento:

Om een goede Google Shopping feed aan te kunnen maken moet je een extra attribuut aanmaken en deze koppelen in elke attributen set waar u gebruik van maakt in uw huidige Magento shop configuratie. Er zijn meerder attributen verplicht voor een goede Magento input voor Google Shopping klik hier voor meer hierover.

Een nieuw attribuut Condition:

Dit nieuwe attribuut zult u nog wel niet hebben aangemaakt maar is zeker nodig om een goede feed te maken, sterker nog zonder dit attribuut zal uw Magento feed niet worden opgenomen in Google Shopping. Koppel het attribuut condition aan alle producten in je Magento Shop en zet deze standaard op new, dan weet u zeker dat het bij nieuw in te voeren producten alvast goed staat en hoeft u zich hier geen zorgen meer over te maken. Aangezien het attribuut nog niet op huidige producten staat leggen wij hieronder uit hoe u dit doet:

1. Ga naar catalogus -> attributen -> beheer attributen en maak een nieuw attribuut aan.

2. Vul de volgende velden in:

Attribuut Condition Magento

3. Vul bij ‘beheer label / opties’ de volgende velden in: new en used (maak new standaard)

Attribuut Condition Labels

4. Sla het op en ga naar catalogus -> attributen -> beheer attributensets. Kies daar de attributensets die je hebt gekoppeld aan de producten die je in Google Shopping wilt aanbieden.

5. Sleep het attribuut van de rechterkolom naar de attributen in je set. Onder het kopje algemeen!

6. Sla de attributenset op.

7. Ga naar  het menu beheer producten en selecteer de producten die de attribuutsets gekoppeld hebben waar je net de attribuut  ‘condition’ aan hebt toegevoegd. Kies uit de dropdown ‘acties’ voor ‘attributen updaten’.

Attributen updaten

8. Zoek het attribuut ‘condition’ en zet deze op ‘new’ en sla de instellingen op. (verder niets selecteren anders wordt dit ook meegenomen in de aanpassingen)

De betaalde extensie:

Zoals in het begin van dit Blog al geschreven moeten we helaas onze portemonnee trekken om dit alles goed werkend te krijgen. Gelukkig is het maar een kleine investering (€ 50,-) welke in de meeste gevallen binnen een korte termijn wel is terugverdiend!

Schaf deze Magento Extensie aan, hij werkt gegarandeerd en is super makkelijk in gebruik.

Installeer de extensie:

Als je de extensie hebt aangeschaft krijg je URL naar een .zip bestandje via een e-mail, welke je kunt downloaden nadat je bent ingelogd met het wachtwoord wat ook in mailtje staat vermeld.

Als je het .zip bestand hebt gedownload kun je deze uitpakken op een plek waarvan je natuurlijk weet waar je deze kunt terugvinden.

Vervolgens kun je via FTP de twee mapjes apps en skin in zijn geheel kopiëren naar de root van je Magento shop, de FTP manager zal je niet vragen om bestanden te overschrijven de bestanden zijn namelijk allemaal nieuw.

Als alles in gekopieerd maak dan eerst je cache leeg via systeem -> cache beheer -> klik op leeg Magento cache. En log vervolgens helemaal uit in de back-end, log vervolgens opnieuw in en je krijgt een nieuwe menu optie helemaal links onderin het systeem -> configuratie.

Klik helemaal links onderin beeld onder het kopje WYOMIND op Simple Google Shopping en vul je Activation key in die ook in de e-mail staat die je hebt gekregen na aanschaf van de extentie.

Activeer je Simple Google Shopping Magento Extensie

Volg vervolgens alle stappen op die je in je Magento back-end krijgt als je naar Catalogus -> Google Shopping gaat. Je krijgt een scherm van de maker te zien met 2 knoppen, 1 van de 2 knoppen zal je leiden naar een activatie scherm voor License code. Deze code wordt automatisch in het vakje geplaatst in het systeem -> Simple Google Shopping menu. Neem echter het zekere voor het onzekere en kopieer de code!

Instellen van de Google Shopping feed:

Als je via de admin in Magento gaat naar Catalogus -> Google Shopping dan zie je dat er een tweetal regels zijn mee geïnstalleerd met de Magento extensie.

Google Shopping feeds in Magento

We nemen de feed met ID 1 als uitgangspunt en zullen deze gaan aanpassen om vervolgens aan te kunnen bieden in het Google Merchant Center.

Pas de feed als volgt aan:

Instellingen Data Feed Google Shopping in Magento

Laat alles in de XML product patern staan zoals het staat behalve de valuta!!

In het vak XML product patern vindt je op 2 plekken de valuta USD maak hier EUR van! Doe je dit niet zullen je euro prijzen worden afgekeurd door Google omdat ze worden omgerekend van EUR naar USD!

FILTERS!!

Je kun met de filters in de Google Shopping extensie in Magento een boel goed doen om ervoor te zorgen dat alleen de producten mee worden genomen in de feed die jij ook echt mee wilt nemen. Zo staan bijvoorbeeld standaard alle producttypen aangevinkt, hiervan kun je voor zover het van te voren is te bepalen het vinkje uitzetten onder het kopje Zichtbaarheid bij de producten waarvan je hebt aangeven dat ze Niet individueel zichtbaar hoeven te zijn. Anders krijg je producten in je Google Shopping feed die een link URL mee krijgen die niet bestaat dus uitkomt op een 404 pagina.

Klik vervolgens op Opslaan & genereren als je dit hebt gedaan dan zul jij de feed vinden als je de volgende URL intypt in je browser http://www.jouwwebshop.nl/googleshopping.xml

Magento Shopping feed in Merchant Center:

Nu moeten we nog 2 dingen doen, de feed koppelen en het .xml uploaden om gelijk resultaat te zien in je Google Merchant center.
Koppel de shopping feed in uw Merchant Center door op nieuwe gegevensfeed te klikken en googleshopping.xml in te geven (zonder de webshop URL):
Koppel de Magento Shopping feed in Google Merchant Center

Dan gaan de nu het googleshopping.xml (eerst via FTP locaal opslaan) uploaden in uw Merchant Center! Klik onder het kopje Uploadplanning op de knop Maken op en je krijgt de volgende inscreen pop-up:

XML handmatig uploaden in Google Merchant Center

Klik op Bestand kiezen zoek het googleshopping.xml bestand op en klik daarna op Dit bestand uploaden en verwerken!


Gefeliciteerd! Jouw Magento shop en Google Shopping zijn nu 1.

Houdt alles up to date en zorg ervoor dat elke week even je Google Merchant Center checkt om te kijken of alles goed blijft gaan.
Hebt u naar aanleiding van deze Blog vragen of opmerkingen post deze dan onder deze Blog.