Goedkope Magento webshopZeer regelmatig word ik benaderd door mensen die zeggen op zoek te zijn naar een goedkope Magento webshop, maar zijn ze wel écht op zoek naar iets goedkoops? De praktijk leert namelijk van niet. Natuurlijk zoeken ze een oplossing die binnen hun budget valt, maar na meer dan honderd van dit soort gesprekken, ben ik ervan overtuigd geraakt dat ook deze mensen een shop willen die klaar is voor de toekomst. Het is belangrijk dat je weet waar je écht naar op zoek bent, zodat je de juiste keuze kunt maken. In dit artikel wil ik je op weg helpen.
 

Wat een “goedkope Magento webshop” inhoudt

Er zit een verschil tussen een “goedkope Magento webshop” en een lage investering in een Magento webshop. Een goedkope webshop wordt gebouwd in zo min mogelijk uren. Er wordt gebruikgemaakt van goedkope plugins, goedkope templates en aanpassingen worden in de code gehackt. Je kunt op internet goedkope Magento webshops kopen voor nog geen € 500,-. Omgerekend naar een uurtarief van € 50,- betekent dat, dat de Magento bouwer niet meer dan 10 uur aan de totale opdracht kan besteden. En dat is inclusief sales, communicatie, projectmanagement en het doorvoeren van wijzigingen.

Soms is dat goed genoeg, bijvoorbeeld als je je eerste webshop naast je baan wilt starten. Je kunt zo een beetje experimenteren en wennen aan de routines die komen kijken bij het hebben van een (Magento) webshop. Maar je kunt niet verwachten dat je voor € 500,- een fundering voor de toekomst neerzet. Wil je een serieuze poging wagen? Dan moet je het anders aanpakken.

Investeer klein, maar wel gericht op de toekomst

Als een goedkope Magento webshop niet de oplossing is, wat dan wel? Wij denken dat een ‘Minimal Viable Product’ (MVP) het antwoord is. Een MVP is, zoals Wikipedia dat mooi beschrijft:

In product development, the minimum viable product (MVP) is the product with the highest return on investment versus risk. A minimum viable product has just those core features that allow the product to be deployed, and no more.

Zoals bovenstaande definitie al doet vermoeden, ontwikkel je dus eerst een Magento webshop met uitsluitend basisfunctionaliteiten en die breid je vervolgens stap voor stap uit. Uiteindelijk bouw je nog steeds een webshop van € 25.000,- of meer, maar je begint met een veel lagere investering (bij ons € 3000,-).

Het grote voordeel van deze werkwijze is dat je op eigen tempo kunt investeren in je webshop, maar wel direct investeert in een stabiele fundering die klaar is voor de toekomst. Zo’n MVP of basis webshop is in veel gevallen juist speciaal ontworpen om schaalbaar te zijn.

Perfect voor een ‘proof of concept’

Zowel een goedkope Magento webshop als een minimal viable product lenen zich goed voor een proof of concept. Met een lage investering kun je een markt aftasten of een indicatie krijgen van de potentie in de markt. Het grote verschil zit hem in hoe het geheel is opgebouwd. Een goedkope Magento webshop van € 500,- kun je bijna zien als een wegwerp webshop. Je gebruikt ‘m als proof of concept en als de shop aanslaat, laat je een compleet nieuwe webshop bouwen.

Een minimal viable product is bij uitstek geschikt wanneer je een proof of concept wilt hebben en al redelijk hoge verwachtingen hebt van het concept. In dat geval wil je niet je shop helemaal over de kop moeten gooien zodra het begint te lopen. Je wilt je webshop dan stap voor stap uitbreiden en de impact van iedere uitbreiding doormeten.

Stap voor stap uitbreiden

In tegenstelling tot een goedkope Magento webshop, is een minimal viable product niet bedoeld om ongewijzigd te laten. Het is slechts een basis die stap voor stap uitgebreid dient te worden. Dat betekent natuurlijk niet dat je begint met een lelijke webshop… in tegendeel… je begint met een mooie, cleane webshop die iedereen snapt. Maar veel fancy functionaliteiten zitten er in het begin niet in. Troost je met de gedachte dat de meeste op maat gebouwde functionaliteiten, maar door slechts 20% van de bezoekers worden gebruikt. De rest van de bezoekers gebruikt enkel de kernfunctionaliteiten (en die zitten al in het MVP).

Dus nu de hamvraag…

Ben jij echt op zoek naar een goedkope Magento webshop of toch naar een fundering voor de toekomst voor een fractie van de investering die een ‘volwaardige’ Magento webshop normaliter vraagt? Als je op zoek bent naar dat laatste, dan is het bijna onverantwoordelijk om geen afspraak met ons te maken 😉