E-commerce_News_update

De wereld van de e-commerce en online marketing is constant in beweging. Nieuwe technologieën, veranderende wetgeving en vernuftige nieuwkomers. Guapa verzamelt het belangrijkste nieuws voor u en biedt u wekelijks een overzicht van de trends en ontwikkelingen in deze wondere wereld.

AdWords Editor ondersteunt nu ook Shopping Campaigns

In de laatste versie van AdWords Editor (10.5) is Shopping Campaigns geïntegreerd. Met Google Shopping Campaigns is het eenvoudiger om advertenties met productvermeldingen te beheren. Het is nu mogelijk om vanuit de AdWords Editor de Shopping Campaigns instellingen te bekijken en te updaten. Campagnes en advertentie groepen zijn alleen aan te maken in de AdWords frontend. Wanneer u een campagne importeert of kopieert naar de AdWords Editor zal het gedupliceerd worden als een ‘Search Only’ campagne zonder productgroepen. Lees alle features van AdWords Editor 10.5.

Online shopgedrag tijdens het WK

online-Shopgedrag-WK
Ondanks de domper van woensdag willen we toch inhaken op het online shopgedrag in Nederland tijdens de WK wedstrijden. Beslist.nl heeft onderzoek gedaan naar de impact van het WK op e-commerce. Wanneer het Nederlands elftal speelde daalde het aantal online shoppers met ruim 45% in vergelijking tot de ‘normale’ dagen op hetzelfde moment. Opvallend is dat het bezoekersaantal na de wedstrijd al snel weer stijgt. Beslist.nl heeft zelfs midden in de nacht pieken gezien na de wedstrijden tegen Spanje op 13 juni en tegen Costa Rica op 5 juli. Bij de wedstrijd tegen Costa Rica was dit bijna vier keer zo hoog. Zelfs om vier uur in de nacht waren er nog ruim zeven duizend online shoppers, 2,5 keer meer dan normaal. De wedstrijd op 23 juni tegen Chili was minder belangrijk, aangezien we al door waren naar de kwart finale. Dit is ook terug te zien in de cijfers. Tijdens deze wedstrijd werd nog het meest gewinkeld, het aantal online shoppers daalde hier slechts met 34%. De mensen die tijdens de wedstrijd online shoppen blijken voornamelijk op zoek naar kleding (sneakers, jurken, bikini’s), meubels en tuinartikelen. De oranje shirts waren favoriet tijdens het shoppen na de wedstrijden.

Salesforce voor op de winkelvloer

Salesforce
Salesforce heeft een tableteditie uitgebracht van het relatiebeheerpakket Salesforce1. Hierdoor kunnen medewerkers op de winkelvloer gelijk het profiel van klanten bekijken, waaronder de verkoopgeschiedenis, verjaardagen en jubilea. Daarnaast is Twitter geïntegreerd om te zien wat een klant bezig houdt, om hier vervolgens op in te spelen. Bijvoorbeeld een klant die Twittert dat hij op reis gaat kan geadviseerd worden over reiskoffers of backpacks. Daarnaast is het mogelijk om het winkel inventaris te bekijken en kunnen klant-, partner- en werknemersplatformen opgezet worden. De basisversie kost $ 5,- per maand. Dit kan uitgebreid worden tot $ 300,- per maand. Momenteel is het alleen verkrijgbaar in de VS, het is nog niet bekend wanneer we het in Nederland kunnen inzetten.

E-mailmarketing – Wat mag er nu wel en wat niet?

e-mailmarketing-Guapa-Media
Er zijn door de jaren heen nogal wat veranderingen doorgevoerd in de regelgeving betreffende e-mailmarketing. Veel ondernemers hebben daardoor het overzicht verloren over wat er nu wel en niet mag. Mieke van Rein van Qamel heeft op Frankwatching de vier grootste fabels op het gebied van e-mailings op een rijtje gezet. Wij geven hier een korte samenvatting van de belangrijkste conclusies.

1. Moeten prospects toestemming geven voordat ze via e-mailings benaderd mogen worden?
Ja, het is namelijk verboden om zonder voorafgaande toestemming ongevraagde e-mailings te sturen die van commerciële, charitatieve of ideële aard zijn. Een prospect moeten altijd actief toestemming geven om op een mailinglijst te komen. Het is dus niet voldoende om iemands businesskaartje te ontvangen of doormiddel van een vooraf aangevinkt vakje toestemming te verkrijgen. De prospects moeten zelf een actieve handeling uitvoeren, zoals het aanvinken van het vakje of het inschrijven op de nieuwsbrief. Enkel bestaande klanten of donateurs hoeven niet nog eens toestemming te verlenen.

2. Mogen e-mailings vanuit een noreply@ adres worden verstuurd?
Het mag volgens de wet wel, maar het is niet aan te raden. Je zal er geen boete voor krijgen maar wel een (openbare) waarschuwing van de Reclame Code Commissie. Het gaat hierbij wel enkel om emailing van commerciële, charitatieve of ideële aard. Bovendien is het aan te raden om zo transparant mogelijk te communiceren met je klanten en prospects. Mensen willen immers weten met wie ze te doen hebben. Als ze weten wie de mail stuurt kunnen ze ook waardevolle feedback geven.

3. Zijn Tell-a-Friend acties toegestaan?
Bij een Tell-a-friend actie worden ontvangers van een e-mail of bezoekers van een website gevraagd het bericht of de content door te sturen naar bekenden. Over dit soort virale acties is een bepaling opgenomen in de Code E-mail. Het is toegestaan, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet er een naast de naam ook het email adres worden ingevuld van degene die het doorstuurt. Dit e-mail adres moet ook het reply to-adres zijn. Er mogen geen beloningen aan het doorsturen van de content zitten en de organisatie mag het e-mailadres van de ontvanger daarna niet zonder toestemming gebruiken voor andere commerciële mailings.
Tell-a-friend-Guapa-Media

4. Als iemand zich uitschrijft, mogen er dan helemaal geen e-mailings meer verstuurd worden?
Dit is vooral een hekelpunt voor bedrijven met meerdere labels. Volgens artikel 5.2 van de Code E-mail geldt een afmelding in ieder geval voor het label of de productlijn waarvoor het e-mailadres verzameld is. Er mag vanuit gegaan worden dat een uitschrijving alleen geldt voor de betreffende e-mailing. Een opt-out beschouwen als een deeluitschrijving is dus helemaal volgens de regels. Om verwarring en irritatie te voorkomen is het wel aan te raden om de ontvanger naar een overzichtspagina te leiden waar ze hun inschrijvingen kunnen beheren. Daar kunnen ze kiezen welke mailings ze wel en welke ze niet meer willen ontvangen.