e-commerce-update-29-Guapa-Media
Wekelijks verzamelt Guapa de trends en ontwikkelingen op gebied van e-commerce en online marketing. In de newsupdate serveren we in hapklare porties het belangrijkste nieuws.

Google Analytics komt met Iphone app

Google heeft gister de officiele Google Analytics app voor de Iphone gelanceerd. Met de app hebben webmasters toegang tot dezelfde informatie als dat ze gewend zijn via de website, zoals bezoekersaantallen, bronnen, page views en inzichten in het gedrag van de gebruikers. Daarnaast biedt Google Real Time reports die het mogelijk maakt de activiteit op de website te volgen terwijl het gebeurt. De Google Analytics app was al beschikbaar voor Android.

Google-Analytics-Guapa-Media

Google Analytics komt met update voor E-commerce

Meer Google Analytics nieuws, eerder deze maand zijn ze met een nieuwe en verbeterde versie van de huidige E-commerce Analytics gekomen. Met Enhanched E-commerce Analytics kunnen webwinkeliers meer inzicht krijgen in de activiteiten van een bezoeker. De nieuwe functie laat meer zien van het beslissingsproces van de consument. De functie laat op product- of merkniveau zien welke artikelen het meest worden bekeken, hoeveel bezoekers het item toevoegen aan de winkelwagen of deze er juist weer uit verwijderen en waar in het conversietraject ze afhaken. Een andere toevoeging is het meetbaar maken van retourzendingen en terugbetalingen. In de oudere versie bleef deze omzet staan in Analytics. Nu is het mogelijk het automatisch of handmatig af te boeken. Vooral in branches met veel retourstromen, denk aan de fashion retail, geeft dit ineens veel meer inzicht in de daadwerkelijk prestaties.

Mobiele transacties steeds vaker via smartphone

Uit onderzoek van Adyen blijkt dat Nederlanders steeds vaker online aankopen doen via de mobiele telefoon, vaker nog dan via tablets. In het tweede kwartaal van 2014 werd bijna 22% van alle betalingen bij de payment provider via de smartphone voldaan. Dat is een toename van 9 % ten opzichte van het eerste kwartaal en zelfs een stijging van 33 % vergeleken met het tweede kwartaal in 2013. De gebruiksgroei bij de smartphone voor mobiele transacties is ruim twee keer groter dan op tablets (resp. 24,2% en 10,2%). Hoewel de consument steeds vaker naar de mobiele telefoon grijpt om online iets te kopen, gaat het niet om de grootste bedragen. Consumenten doen grotere uitgaven schijnbaar toch liever op tablet of pc.

Shake it like a polairod picture

Het Amerikaanse bedrijf Adtile wil mobiele advertenties levendiger maken door het gebruik van sensorinformatie die smartphones verschaffen, zoals van GPS, gyroscoop en bewegingssensoren. Op deze manier willen ze de advertenties interactiever maken. In het onderstaande filmpje is te zien hoe de technologie ingezet kan worden. Zo zie je iemand z’n telefoon schudden om z’n eigen frambozen milkshake te maken die hij vervolgens bij de dichtstbijzijnde smoothiebar kan ophalen.

Google verbetert robots.txt tool

Googlebot-Guapa-MediaHet is voor zoekmachines belangrijk om webmasters de mogelijkheid te geven om te voorkomen dat hun website wordt gecrawld. Met een Robots.txt bestand is het mogelijk om het crawlen door zoekmachines van bepaalde delen van je webshop te voorkomen. Google heeft een eenvoudige tool toegevoegd aan Google Webmaster tools waarmee het Robots.txt bestand wordt getest. Google maakt het dus makkelijker om te zien of de robots.txt files goed ingesteld zijn of dat er iets aan veranderd moet worden. Een vaak gemaakte fout is het onbedoeld afschermen van grote delen van een webshop of website. Met deze tool worden dit soort fouten minder makkelijk gemaakt. Maak voor het instellen van je Robots.txt dan ook zeker gebruik van deze tool.

Nieuwe regels voor verzendmateriaal

De overheid heeft nieuwe regels voor verzendmateriaal van webshops opgesteld. Vanaf volgend jaar is het verplicht om aan te tonen op welke wijze u met duurzame verpakkingsmaterialen gaat werken. Het gaat om dozen of plastic waarin een pakket wordt verzonden. Op 23 september is er een gratis ontbijt over de plannen voor duurzame verpakkingsmaterialen van de overheid, georganiseerd door Thuiswinkel.org.