E-commerce NewsUpdate week 22

Vorige week heeft u al kunnen zien dat we ons ook bezig houden met inhoudelijke blogs zowel op onze eigen site als op externe sites als Frankwatching, Twinkle en Marketingfacts. Dat content belangrijk is hoeven we u niet te vertellen. Daarom zullen we onze richten inhoudelijke blogs en stoppen met de E-commerce NewsUpdate. In onze maandelijke nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van al onze blogs. Hieronder leest u onze laatste weekly.

Meer clicks met merkgebonden SEO en SEA in Bing

Het is wellicht een gevalletje “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”, maar het is toch een interessante studie die Bing heeft uitgevoerd. Bing Ads heeft afgelopen week meer resultaten bekend gemaakt van hun onderzoek naar de toegevoegde waarde van betaalde zoekadvertenties en organische zoekresultaten. Volgens Bing is één en één toch echt drie. In eerste instantie is de conclusie voor de hand liggend: retailers die adverteren op hun merknaam ontvangen meer clicks en zien minder clicks naar de concurrenten gaan. Maar er is meer. Het toenemende aantal clicks wordt vooral gewonnen door de aanwezigheid van zowel hoog genoteerde organische als betaalde zoekresultaten. Hoe dit precies werkt leest u in het artikel op Practical E-commerce.

Meet Magento 2015

Afgelopen week was voor het zevende jaar het Meet Magento evenement in de Media Plaza in Utrecht. Meet Magento is het evenement voor iedereen met een interesse in Magento, of dit nu een beginnende webshopeigenaar is of een grote speler in de e-commerce. We waren als sponsor natuurlijk ook aanwezig met een stand en Mathijs Kok stond ’s middags op het podium met de Magento Enterprise Case van Divoza Horseworld. Hij presenteerde daarbij de 3 pijlers van een succesvolle Magento implementatie. Heeft u dit gemist? Vrees niet, de sheets staan online.
Naast dat er interessante partners en boeiende sessies waren was er ook ruimte voor erkenning van successen tijdens de Meet Magento Awards. Er waren achttien genomineerden in zes categorieën. Met ruim 1100 ingevulde stemformulieren konden we stellen dat er veel mensen hun stem wilde laten horen. Wij feliciteren: Keessmit.nl, Koffiecentrale.nl, Fietsenconcurrent.nl, PostNL, JMangoGuapa en Arjen Miedema van harte met hun Meet Magento 2015 Award! Wilt u meer weten over de awards of het evenement kijk dan op Meet Magento.

E-bay-tussenafbeelding-w22

eBay test bezorgabonnement

eBay test in Duitsland een programma waarbij klanten de bezorging van artikelen kunnen afkopen, oftewel onbeperkte bezorgingen voor een vast bedrag per maand. Het programma is geïnspireerd op Amazon Prime, een programma dat al ruim 10 jaar geleden een dergelijke dienst introduceerde in Amerika. Daar zijn zo’n 40 miljoen klanten die voor 99 dollar per jaar genieten van onbeperkte bezorgingen binnen twee dagen. Het is nog niet duidelijk of eBay het programma ook wil uitrollen in andere markten.

B2B e-commerce Top Down of Bottom up

E-commerce is booming dat weten we allemaal. Maar veel b2b organisaties lijken de boot te gaan missen. Hoe kan dat toch? Mathijs Kok heeft er een blog overgeschreven en geeft tips aan de bedrijven hoe ze het proces het beste kunnen inzetten. Lees zijn blog op Twinkle Magazine.

E-commerce NewsUpdate week 21

Deze week hebben we weer heel wat interessante artikelen voor u op een rij gezet over de buy-now knop in Google, customer value thinking, Bing volgt Google met mobiele update en online boodschappen bestellen.

‘Buy now’-knop AdWords in de maak: kopen we binnenkort ín Google?

Eind 2014 kondigde Twitter aan een koopknop toe te voegen aan gesponsorde tweets. Hiermee kunt u tegen betaling makkelijk een call-to-action toevoegen aan uw bericht. Ook lekte via The Wall Street Journal uit dat Google met eenzelfde plan bezig is. Prachtig nieuws voor alle e-commerce-fanaten. Deze week meldt Google dat het in de komende weken echt gaat gebeuren: Google gaat via AdWords een koopknop verwerken in de zoekresultaten. Maar dan alleen op mobiel? Yiha! Of toch niet? Lees het in Mathijs Kok zijn blog op Frankwatching.

Customer value thinking, stel de klant centraal

Het gaat in de praktijk nog veel mis. Men heeft een leuk idee, start een webshop en wil zo het product of de dienst aan de man brengen. In veel gevallen faalt zo’n shop om overeind te blijven of stokt de groei op den duur omdat ze iets hebben dat niet uniek is of op een wenselijke manier aangeboden wordt. Soms hoor je mensen ook zeggen, “Ik snap gewoon niet waarom het niet loopt”. Een theorie of begrip wat hier centraal staat is customer value thinking. Wat hiermee bedoeld wordt, is dat steeds centraal moet staan of een bedrijf nog wel waarde biedt voor de klant en op welke manier die waarde dan wordt geboden. Heel veel bedrijven roepen dat de klant centraal staat maar vaak zien werknemers de koffiemachine vaker dan de klant, hebben ze niet veel met de klant te maken en worden webshops nog niet optimaal ingericht. Maartje Denkers geeft handvaten hoe u hier op in kunt spelen op Marketingfacts.

Op 11 juni tijdens E-commerce Insights delen deskundigen kennis en tips op gebied van Customer Service. Op het programma staan o.a. sprekers van Copernica en Transcom. Zien we u daar? Bestel met de code weekly tickets met 50% korting.

w21-2

Bing volgt Google met mobiele update

Onlangs heeft Google haar mobiele update gelanceerd. Websites en shops die niet mobielvriendelijk zijn, worden afgestraft. Dit houdt in dat deze sites of shops dalen in de zoekmachine van Google. Daarentegen zullen de shops die wel mobielvriendelijk zijn, stijgen in de mobiele zoekresultaten. Bij veel webshops zien we nu al dat het zoekvolume op tablet en mobiel het zoekvolume op desktop overschrijdt. Onderschat daarom deze update niet! Willem Visser bereid u voor in zijn artikel op Frankwatching.

Boodschappen steeds meer online besteld

Online boodschappen doen wordt steeds populairder. Joram De Bock schrijft in zijn artikel hoe de digitale technologie boodschappen doen verandert. Uit wereldwijd onderzoekt blijkt dat al een kwart van de consumenten online boodschappen doet en zelfs meer dan de helft geeft aan dit van plan te zijn in de toekomst. Eigenlijk is het helemaal niet zo nieuw, in de jaren ’50 en ’60 kwam de melkboer ook al aan huis. Alleen gaat het nu natuurlijk een stap verder. Op dit moment is het online boodschappen doen het populairst onder de doelgroep Y en Z (jongeren tussen 15 en 34 jaar), dit is natuurlijk niet verassend aangezien deze generatie is opgegroeid met de nieuwe technologieën. In onderstaande afbeelding is te zien dat we in Europa nog achterlopen maar dat de behoefte er zeker is. Lees meer bevindingen in het artikel ‘Hoe digitale technologie boodschappen doen verandert’.
online-boodschappen

E-commerce NewsUpdate Week 20

Benieuwd wat er deze week allemaal is gebeurd in de e-commerce wereld? In de E-commerce NewsUpdate verzamelen wij elke week de belangrijkste nieuwtjes, trends en ontwikkelingen. Met deze week: online groei en omzet cijfers, “E-commerce; meer dan alleen de webshop”, tien tips om site speed te verbeteren en meer!

Stijging verkoop en omzet winkeliers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dinsdag bekend gemaakt dat de Nederlandse winkeliers in het eerste kwartaal van dit jaar 2 procent meer hebben verkocht ten opzichte van vorig jaar. De omzet groeide slechts met 0,2 procent door de sterkste prijsdaling in tien jaar. Met name bovenkleding en consumentenelektronica werden behoorlijk goedkoper. De omzet van online winkeliers groeide daarentegen in het vorige kwartaal met maar liefst met 18 procent. Met name de multi-channelers lieten een enorme groei zien. Ze zagen de omzet met bijna een kwart toenemen tegenover 14% bij de pure internetverkopers.

E-commerce; meer dan alleen de webshop

Hoewel online succes zeker begint bij een goede gebruiksvriendelijke webshop is het zeker niet het enige wat nodig is. Een succesvolle e-commerce business is een aaneenschakeling van verschillende processen. De webshop, warehousing, fulfillment, distributie, klantenservice, inkoop, supply chain, betaaldiensten, finance, retourlogistiek etc. Vaak zijn er verscheidene experts betrokken bij uw webshop. De communicatie van de verschillende schakels wil daardoor nog wel eens stroef lopen. Hugo Leyte eigenaar van e-commerce dienstverlener PROJAXION geeft praktische tips om alles wat er met een online bestelling gebeurt vanaf het winkelmandje te stroomlijnen.
Stel uzelf allereerst de volgende vragen:
1) Ontvangen we veel klachten?
2) Hebben we moeite om de meeste klachten naar tevredenheid op te lossen?
3) Zijn onze mensen veel tijd kwijt aan het oplossen van problemen?
4) Hebben we minder terugkerende klanten dan we zouden mogen verwachten?
5) Heb je geen tijd om over vernieuwingen en verbeteringen na te denken?
6) Stagneren vernieuwingen en verbeteringen omdat ze te lastig te implementeren zijn?

Daarnaast geeft Leyte ook direct verschillende tips:
1) Bedenk vooraf wat voor winkel je wilt zijn;
2) Zie de complete keten als één geheel;
3) Zorg dat alle schakels in de keten vervangbaar en uitbreidbaar zijn;
4) Denk in uitzonderingen;
5) Stel een programmamanager aan;
6) Bepaal vooraf hoeveel tijd er beschikbaar is of komt vanuit de organisatie;
7) Stel vooraf doelen.

Voor een uitgebreide beschrijving van de tips kunt u het volledige artikel op Emerce lezen.

E-commerce-NewsUpdate-w20

Site speed verbeteren? 10 tips

De laadsnelheid van webshops is de afgelopen jaren flink verbeterd, mede dankzij snellere internet verbindingen. Toch zijn er nog veel shops die kampen met trage pagina’s. Daarom hieronder tien tips voor het verbeteren van de snelheid van uw webshop.

1) Verminder de paginagrootte;
2) Gebruik een content delivery systeem;
3) Gebruik caching en In-memory technologieën;
4) Verklein data;
5) Specificeer de dimensies van afbeeldingen;
6) Optimaliseer de platform configuraties;
7) Gebruik minder ‘Round Trips’;
8) Monitor uw site speed;
9) Vermijd redirects;
10) Gebruik een snelle hostingserver.

Wilt u weten hoe u deze tips kunt toepassen? Lees dan het volledige blog op Practical Ecommerce.

Supermarkt PLUS gaat “down-sellen”

De webshop van PLUS supermarkten is geheel vernieuwd. Klanten van de supermarkt kunnen bij 100 van de 225 filialen online boodschappen doen. Dit wordt gaande weg uitgebreid. Een van de opvallendste nieuwe features is de ‘Goedkoper maken’-functie. PLUS geeft klanten een goedkoper alternatief voor de producten waarvoor dat beschikbaar is. Weer eens wat anders dan het welbekende up-selling. Met deze nieuwe feature speelt PLUS in op de behoefte van zijn klanten.

Tweets in Google zoekresultaten

Momenteel experimenteert Google, in eerste instantie in de USA, met Twitter om tweets te tonen in de Google zoekresultaten. Onlangs sloten Google en Twitter een samenwerkingsverband af waar nu de eerste resultaten van zichtbaar zijn. Het betreft weliswaar een test, maar waarschijnlijk wordt het op den duur overal zichtbaar. Deze tweets betreffen vooralsnog alleen de zoekresultaten op mobiel.
google-twitter-integration

E-commerce NewsUpdate Week 19

De wereld van de e-commerce en online marketing is constant in beweging. Elke week verzamelen we bij Guapa het belangrijkste nieuws voor u en bieden we u in de E-commerce NewsUpdate een overzicht van de trends en ontwikkelingen in deze wondere wereld.

Koopintentie verhogen? Personaliseer uw content

Online marketeers roepen het al tijden maar er is nu ook wetenschappelijk onderzoek om de beweringen te ondersteunen. Gepersonaliseerde content heeft een positief effect op merkvoorkeur en koopintentie. Om de merkvoorkeur te verhogen werkt personalisatie op basis van locatie het beste. Om de koopintentie te verhogen zijn eerder bezochte social media sites het meest waardevol. Lees meer >>

tussenafbeelding-Ecommerce-NewsUpdate

Beslist introduceert ‘nieuw’ CPC model

Vorig jaar zomer kreeg beslist.nl een bak met kritiek over de invoer van het CPS-model (Cost Per Sale) als nieuwe standaard. Veel grote e-commerce partijen, zoals Bol.com, Coolblue, Fonq en Wehkamp weigerde de conversiepixel te installeren. Naast hogere kosten, vonden deze partijen dat beslist.nl met de conversiepixel te veel klantdata in handen zou krijgen. De pixelverplichting komt nu helemaal te vervallen. CPS blijft als afrekenmodel bestaan, maar alleen bij verkopen die op Beslist.nl zelf worden gedaan, via de zogenoemde ‘Winkelwagen’. Daarnaast komt het CPC-model (Cost Per Click) helemaal terug. Beslist.nl ondersteunt de beslissing met de verklaring dat ze zich willen ontwikkelen als verkooppartner van webshops en dat de vernieuwde accounts webshops meer grip en zekerheid moeten bieden bij het online verkopen. Lees het volledige bericht >>

Cross-border e-commerce hoog op agenda in Brussel

Afgelopen week heeft de Europese Unie concrete plannen gepresenteerd over de toekomst van de digitale markt. Er zijn in totaal 16 maatregelen aangekondigd, die de Europese Commissie eind 2016 doorgevoerd wil zien. Ze zijn onderverdeeld in drie pijlers op de digitale agenda:

 • Betere toegang tot digitale goederen en diensten voor consumenten in heel Europa;
 • Gunstige en gelijke voorwaarden voor digitale netwerken en innovatieve diensten;
 • Een maximaal groeipotentieel voor de digitale economie.
 • Momenteel koopt maar 15 procent van de consumenten producten bij webshops over de grens. Onder andere de harmonisatie van regels over online verkoop, een consultatie over internationale pakketbezorging, een verbod op commerciële geoblocking, gelijke btw-drempels én een onderzoek naar concurrentiebeperking moeten cross-border e-commerce in de EU helpen bevorderen. Lees meer >>

  Is uw webshop voldoende beveiligd?

  Er is de laatste tijd veel te doen over de veiligheid van webshops. Het grote Magento lek maar ook het onderzoek van de consumentenbond waren daar onder andere de oorzaak voor. Er liggen vele gevaren op de loer voor webshops. Cybercriminelen worden steeds creatiever in de aanval op webshops, meestal met het doel om klantgegevens en financiële gegevens te bemachtigen. Via SQL-injecties, XSS of cross-site scripting, een aanval via cookies of via verouderde CMS-systemen kunnen criminelen vrij gemakkelijk toeslaan. Gelukkig zijn er ook verschillende manieren om kwaadwillende voor te zijn. Op WebwinkelCommunity leest u precies wat de criminele technieken precies inhouden en wat u kunt doen om uw webshop zo goed mogelijk te beveiligen.

  Tien geheimen van content marketing

  Content is King! Content marketing is de manier om op een leuke en waardevolle manier uw klanten te informeren, te betrekken en te binden. Daarbij is het wel van belang de geheimen van het vak te begrijpen. In de infographic van Bloomfire staan tien tips en tricks voor goede content marketing.

  de-tien-geheimen-van-content-marketing

  E-commerce NewsUpdate week 18

  Elke week houden we natuurlijk alle ontwikkelingen op gebied van e-commerce in de gaten. Hierbij kijken we verder dan alleen e-commerce. Deze week hebben we dan ook de top tien retailtrends en de vijf basisregels voor Customer Service via Social Media. Verder blikken we terug op het Exact Connect partner event en brengen we het onderzoek van de consumentenbond onder de aandacht, hieruit blijkt namelijk dat de beveiliging van webshops nog niet optimaal is.

  De top tien retailtrends

  Momentum Instore, een Britse instorespecialist, benoemt tien trends waar retailers zich op dit moment op focussen.

  1. Click & Collect
  2. Beleving
  3. Blurring
  4. Meerwaarde bieden
  5. Screens
  6. Omnichannel communicatie
  7. Exclusiviteit
  8. Revitaliseer
  9. Mobiel afrekenen
  10. Vendingmachines

  Waar ligt voor u de focus? Bekijk deze tien trends op Retailwatching.

  w18-1

  Exact Connect partner event

  Op 23 april organiseerde Exact, één van de grootste Nederlandse softwareleveranciers, het Exact Connect partner event. Het is een jaarlijks event waarbij samenwerken, het ecosysteem en apps centraal staan. Dit jaar vond voor het eerst de ‘Best App Award’ verkiezing plaats. De partijen die uitgeroepen zijn tot de top drie beste apps zijn Visionplanner, Payt en Dealer4Dealer. Deze laatste twee bevestigen weer dat de Noordelijke ICT’ers hard aan de weg timmeren.

  Visionplanner Cloud heeft uiteindelijk de App Center Award voor ‘Best App 2014’ gewonnen. Naast de Best App Award werd ook de Rookie App Award uitgereikt. Deze prijs ging naar Convect Beheer, ontwikkelaar van VvE-beheersoftware. Lees meer >>

  Beveiliging webshops nog niet optimaal

  Uit onderzoek van de consumentenbond in samenwerking met beveiligingsbedrijf Onvio blijkt dat maar liefst bij tweederde van de 100 grootste webshops in Nederland de beveiliging nog niet op orde is. Het gaat zelfs bij 38% om een ernstig beveiligingslek, een zogeheten cross-site-scripting-lek (XSS). Bij dit probleem verwerkt de website specifieke data, zoals cookies, niet op de juiste manier.

  De webshops werden gecheckt op een bekende lijst van 10 kritische en veel voorkomende lekken. Bekijk onderstaande video voor meer uitleg of lees meer op consumentenbond.nl.

  Vijf basisregels voor Customer Service via Social Media

  De inzet van Social Media voor customer service is tegenwoordig erg populair. Het is laagdrempelig en biedt kansen om de klantenservice uit te breiden met snellere responsetijden en klanttevredenheid. Bij de kansen komen ook de valkuilen kijken, zoals de verwachting van een snelle en zorgvuldige response. Reageren is het sleutelwoord. Dit gaat verder dan reageren binnen kantooruren. Als de organisatie aanwezig is op social media verwacht men ook dat deze bemand wordt en er 24/7 een snelle reactie komt. Er is niets vervelender dan wanneer een klant in contact wil komen en dat er geen reactie komt. Dit is niet alleen negatief voor de Social Media afdeling, dit heeft betrekking op het gehele imago van uw merk/organisatie. Melissa Davis geeft in het artikel ‘Think Social Media customer service Has Office Hours? Think Again…’ vier basisregels:

  1. Bepaal het beleid zodat iedereen de grenzen, responsetijden en de do’s en don’ts kent.
  2. Zorg voor een consistente tone of voice. De klantenservice wordt niet gedaan door één persoon maar zo moet het wel voelen. Vermijd daarmee informele tweets, grappende reacties die niet doordacht zijn of te stijve informatieve tweets.
  3. Laat u niet uitlokken. Social Media wordt vaak ingezet voor klachten. Reageer hier rustig, kalm en beleefd op.
  4. Reageer altijd, snel maar zorgvuldig. Anders heeft de inzet van Social Media voor customer service geen nut.
  5. Zelf voeg ik hier nog graag één aan toe: verplaats gesprekken of discussies zoveel mogelijk van openbaar naar privé. Dit kan via Social Media maar ook telefonisch of via andere customer service kanalen.